POD


Noise rock band coming from Niš, Serbia, existing 1992-1998

Band Members:
Robert Petkovic - vocal, guitar
Ivan Jovanovic - bass
Mihailo Jocic - drum keyboard
- - -
Niški post-pank trio koji je radio u periodu 1992-1998. god. u postavi Robert Petković (pre toga u grupama Lesh i Trivalia) – gitara i vokal, Ivan Jovanovic (grupa Geld) – bas gitara i Mihailo Jocić (grupa I’m) – ritam mašina, objavio je posle 23 godine svoj jedini album pod nazivom “BUNT” (snimljen 1994. god.) za nezavisnu izdavačku kuću PMK Records. U pitanju je digitalno reizdanje, dostupno za besplatno preuzimanje, nakon proslogodišnjeg fizičkog CD izdanja za izdavačku kuću Nacionalna Asocijacija za Umetnost i Kulturu – NAUK. U medjuvremenu bend je nastavio sa radom i prošle godine na kompilaciji posvećenoj niškom bendu Dobri Isak objavio obradu pesme “Helen Keller“.

Izdanje je dostupno na sledećoj adresi:
https://pmkrecords.bandcamp.com/album/bunt-1994


“Tekstovi govore o gubitku mentalne ravnoteže, dok su pokidani rifovi i disonantne gitare upregnuti u strogu (ručno sviranu) ritam mašinu, koja agresiju kroti koliko je i stimuliše repeticijom. Pod je življi i siroviji i kao takav srodniji sa Šarlo Akrobatom i Big Black, kojima su se približili više nego ijedan domaći bend.”
Ovo je trideset šesto po redu izdanje PMK Records.
- - -
Bendovi iz Niša su uvek imali posebnu, "neveselu" notu. U muzici industrijskog rock trojca POD, 'neveselo' znači uznemirujuće i mahnito. Tekstovi o gubitku mentalne ravnoteže, pokidani rifovi i disonantne gitare su upregnuti u strogu [ručno sviranu] ritam mašinu, koja agresiju kroti koliko je i stimuliše repeticijom. Mada su članovi Poda svirali i u kultnim mračnim bendovima [Robert Petković u Lesh a Ivan Jovanović Geld i Mihailo Jocić u I'm], Pod nema veze sa ostalim niškim darkerima [Dobri Isak, Trivalia, Bigoti, PPP], niti industrial rock savremenicima sa severa [Vivisect, Overdose]. Pod je življi i siroviji i kao takav srodniji sa Šarlo Akrobatom i Big Black [kojima su se približili više nego ijedan domaći bend]. Neverovatno je da ovaj sjajan album do sada nije bio objavljen i Asocijacija ima veliku čast i zadovoljstvo da posle 22 godine bar delimično ispravi tu nepravdu.

[Discography]
https://www.discogs.com/
https://pmkrecords.bandcamp.com/

source:
 http://subsite.hr/nauk/pod.html
http://subsite.hr/2017/08/pod-nis-1992-novo-izdanje-pmk-records/